Je kunt het gebruiken op funderingen, kelders, gewone muren, daken en zolders. Bij gebruik in hoogwaardige toepassingen, zoals muren, plafonds of zolders, kan isolatie van schuimplaten thermische overbrugging verminderen en de energie-efficiëntie van het hele huis verbeteren. Stijve isolatieplaat is een vorm van harde isolatie. Deze isolatie is meestal een synthetisch materiaal zoals polystyreen of een natuurlijk materiaal zoals glasvezel of gesteente.
Bij gebruik in een gebouw zijn deze isolatietypen gebruikelijk op de buitenmuren en als onderdeel van de fundering. Omdat ze veel isolerend vermogen in een kleine ruimte inpakken, is het gebruikelijk om stijve isolatieplaat te gebruiken in gebieden waar weinig ruimte is voor grotere vormen van isolatie. Stijve isolatieplaat deelt ook veel kenmerken van structurele isolatiepanelen, hoewel ze als twee afzonderlijke isolatiemethoden worden beschouwd. Isolatie van hardschuim die gewoonlijk onder de kwaliteit wordt gebruikt, omvatten geëxpandeerd polystyreen (EPS) en geëxtrudeerd polystyreen EPS presteert aanzienlijk anders dan XPS op het gebied van vocht, en er bestaat veel verwarring over welke beter is.
Uiteindelijk hangt het ervan af hoe je het meet. Wat onderscheidt isolatie van hardschuim van andere typen? Het staat allemaal in de naam. Vergeleken met bijvoorbeeld batt-isolatie of geblazen isolatie, is hardschuim sterker en verschuift het niet van zijn plaats na installatie. Bovendien is het bestand tegen water en ongedierte en wordt het daarom vaak gebruikt in kruipruimtes en kelders.
Het kan ook dienen als luchtbarrière als de platen langs de randen en voegen goed zijn afgedicht. Een ander voordeel is de veelzijdigheid ervan. Deze kan eenvoudig worden gesneden en gelijmd om te passen in gebieden met ongebruikelijke vormen. Hardschuim presteert goed wanneer het wordt blootgesteld aan vocht en verandert niet van afmetingen, splijten of barsten.
Als deze isolaties in een gebouw zouden worden gebruikt, zouden ze de bouwkosten verhogen en kamers van elkaar isoleren. Vanwege de thermische eigenschappen wordt rigide isolatie vereist door bepaalde codes en programma's. Als u echter hardschuim wilt gebruiken in plaats van een houten omhulsel, heeft het extra versteviging nodig om rekken te voorkomen. Wanneer correct geïnstalleerd, vormt hardschuimplaat een complete luchtbarrière die luchtinfiltratie vermindert, de belangrijkste oorzaak van energieverlies.
Schuimplaatisolatie is duurder dan traditionele batt-isolatie, dus gebruik het alleen als vocht een factor is en het logisch is met uw budget. Ook bekend als EPU, dit is een specifiek type hardschuimisolatie dat over het algemeen bedoeld is voor geïsoleerde betonvormen. Beter in het beheersen van vocht Als het gaat om het beheersen van vocht, heeft hardschuim twee functies. Als energiebesparing uw belangrijkste doel is en er geen andere beïnvloedende factoren zijn, zoals vocht, kan hardschuim uw eerste keuze zijn.
Hardschuim wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor isolatie van keldermuren omdat het bestand is tegen het vocht dat wordt afgegeven door metselwerkmuren in de kelder. Isolatie van hardschuim wordt gebruikt als alternatief voor open celisolatie en wordt gebruikt voor vele soorten isolatie, van de fundering tot het dak. Iets duurderHet toevoegen van een laag hardschuim bovenop multiplex of OSB-omhulling verhoogt de kosten van het project. Isolatie van hardschuim wordt meestal gemaakt van drie verschillende soorten kunststof met iets verschillende R-waarden.
Stijve isolatie kan aan de buitenkant van het frame worden bevestigd om een continue isolatielaag te bieden die thermische verliezen vermindert door thermische overbrugging.