Hard polyurethaanschuim is een PU-systeem met lage dichtheid dat vaak wordt gebruikt in brandvertragende onderdelen en isolatiepanelen. In bepaalde formuleringen gebruiken we hardschuim voor componenten van schoenzolen en zelfs helmvoeringen. Gistspray en standaard (slangspray) stijve polyurethaanschuimen zijn veelgebruikte afdichtingsmaterialen. Het eerste type vereist een speciaal schuimpistool, dat nauwkeurige toepassing mogelijk maakt.
Slangspuitschuim daarentegen dankt zijn naam aan een speciale slang waardoor schuim wordt gespoten. Dit type schuim wordt vaker gebruikt, omdat het goedkoop is en er geen speciaal gereedschap voor toepassingen nodig is. Lignine werd gemodificeerd door oxidatie om van lignine afgeleide polycarbonzuren (LPCA's) te bereiden. LPCA's kunnen via 1,4-dioxaan in stijve polyurethaanschuimen (RPUF's) worden ingebracht.
De expansieverhouding en druksterkte van RPUF's werden waargenomen. Toen de belasting van LPCA's 0,67 wt% bedroeg (op basis van polyol), was de druksterkte van RPUF de hoogste en was deze ongeveer 59,2% hoger dan die van de blanco RPUF. Het versterkingsmechanisme van LPCA's werd verondersteld dat de interacties tussen LPCA's en RPUF's de sterkte van de celwanden verhoogden. Toen de belasting van LPCA's minder dan 0,33 wt% bedroeg, nam de uitbreidingsverhouding van RPUF's licht toe.
De waterbestendigheid van RPUF's werd niet beïnvloed door LPCA's, wat suggereert dat RPUF's met LPCA's in een vochtige omgeving konden worden gebruikt. Bovendien werd de toepassing van de oxidatieve modificatieproducten van lignine verbreed. Structurele stijve polyurethaanschuimen zijn een ander goed gedefinieerd toepassingsgebied. Deze schuimen kunnen worden gebruikt voor floatatie, architecturale bekleding, bewegwijzering en stoelruggen.
Ze bootsen vaak de eigenschappen van hout na, maar zonder de inherente problemen die hout onaanvaardbaar maken voor bepaalde toepassingen. Structureel schuim rot niet, herbergt geen insecten of raakt met water verstopt. Installateurs gebruiken hard polyurethaanschuim om toegangsdeuren en garagedeuren te isoleren, en het proces kan continu of discontinu zijn. De groeiende olie- en gasindustrie stimuleert de behoefte aan meer polyurethaanschuimoplossingen om de isolatie van buizen te verbeteren.
Stijve polyurethaanschuimen worden voornamelijk gebruikt bij het isoleren van deuren, gebouwen en apparaten. Het artikel presenteert toepassingen, overeenkomstige eigenschappen van de gebruikte stijve schuimen, en ook andere isolatiematerialen die concurreren met PUR worden besproken. Flexibel polyurethaanschuim wordt veel gebruikt als dempingsmateriaal bij de productie van matrassen, stoelen en speciale artikelen. Continue productie van broodjes met grote afmetingen is het meest economische proces om stijve schuimen van hoge kwaliteit te produceren.
Polyurethaanschuimen kunnen een breed scala aan toepassingen op de markt vervullen, dankzij het bestaan van verschillende soorten flexibele en stijve schuimen Er zijn talloze mogelijkheden via formuleringsmanipulatie en componentkeuze. Polyurethaanschuim wordt ook gekenmerkt door een korte behandelingstijd en behoudt na uitharding zijn chemische neutraliteit. Flexibele polyurethaanschuimen (FPU's) met polystyreen (PS) gestabiliseerd door silicagel of polystyreen-acrylonitril (SAN) deeltjes werden gesynthetiseerd met behulp van polymeerpolyetherpolyolen (PPP's). Met dit doel zijn stijve polyurethaanschuimen met lage dichtheid vervaardigd met polyolen die zijn afgeleid van hernieuwbare bronnen (tallolie-vetzuren) en hun thermische uitzetting in het temperatuurbereik van 20 tot â150° C werd bestudeerd.
Formulators reguleren flexibele eigenschappen van polyurethaanschuim door middel van grondstofkeuzes en formuleringsprocessen. Een ander hard polyurethaanschuim dat brede marktacceptatie heeft gevonden, staat bekend als een energieabsorberend (EA) schuim. Wanneer u al deze overwegingen aan boord neemt, ontwikkelt u geoptimaliseerde polyurethaanschuimproducten die marktsucces vinden vanwege hun veelzijdigheid en duurzaamheid.