Ook bekend als EPS of beadboard, dit is over het algemeen de beste budgetoptie voor mensen die isolatie van hardschuim nodig hebben. Hoewel het niet zoveel R-waarde heeft als de andere opties hier, kunt u een bereik verwachten van ongeveer 3,6 tot 4,2 per inch. Dit maakt het een goede manier om R-waarde toe te voegen op een zolder, bovenop een dak of in muurholtes. Maar als er een risico is op blootstelling aan water, investeer dan in een vochtbestendige coating of film.
Isolatie van stijf schuim verpakt veel R-waarde in een relatief dun pakket. Het wordt vaak gebruikt als een laag continue isolatie op buitenmuren en in het dak. Op deze manier gebruikt, verlaagt het schuim het energieverlies door framingselementen, een fenomeen dat thermische overbrugging wordt genoemd, en verhoogt het de totale R-waarde van het dak- of wandmontage. Sommige soorten schuim kunnen ook worden gebruikt onder kelderplaten en op plaatomtrek om het warmteverlies door het beton te verminderen, wat een zeer slecht isolatiemateriaal is.
Houd bij het kiezen van het type schuim rekening met de locatie, R-waarde en andere prestatiekenmerken. De drie meest voorkomende soorten hardschuim zijn geëxpandeerd polystyreen (EPS), geëxtrudeerd polystyreen (XPS) en polyisocyanuraat (ISO). Een Ierse fabrikant biedt een vierde en meer recent ontwikkeld type, fenolschuim. Isolatie van stijf schuim verpakt veel R-waarde in een dun pakket, maar niet alle isolatie van hardschuim presteert gelijk.
Kies uw isolatiematerialen verstandig door uzelf te informeren over de unieke prestatiekenmerken van elk isolatietype van hardschuim. Bekijk de onderstaande isolatievergelijkingstabel, zodat u de voordelen van het gebruik van elk type hardschuimisolatie naast elkaar kunt afwegen. Voor het eenvoudig delen van informatie over de voordelen van het gebruik van geëxpandeerd polystyreen (EPS) als alternatief voor geëxtrudeerd polystyreen (XPS), kunt u ons verkoopblad hieronder downloaden. Er zijn verschillende soorten schuimisolatieplaat, variërend van laagste tot hoogste R-waarde.
Ten eerste is EPS, dat vaak piepschuim wordt genoemd. Dit kost 26 cent tot 32 cent per vierkante voet en heeft een R-waarde van 3,8 per inch. De tweede plaats gaat naar XPS, dat niet zo stijf is als andere schuimisolaties en meestal roze of blauw is. De prijsklasse is ongeveer 38 cent tot 45 cent per vierkante voet, en de R-waarde is 5 per inch.
Geëxpandeerd polystyreen is het meest kosteneffectieve type schuimplaatisolatie en overtreft de meeste energie- en bouwvoorschriften. Het verslechtert ook niet of vestigt zich in de loop van de tijd. Afhankelijk van uw isolatiebehoeften kunt u EPS-schuimplaatpanelen met verschillende dichtheden en diktes aanschaffen. Schuimplaatisolatie is een geweldig alternatief voor de veel voorkomende isolatie van glasvezelbatt in de meeste van onze huizen.
Het heeft een hogere R-waarde per inch dikte, is bestand tegen vocht en is gemakkelijk om mee te werken. Effectievere isolatieMet R-waarden variërend van 3,6 tot 8,0 heeft de omhulling van hardschuim een veel betere isolatie per inch dan andere materialen (d.w.z. Multiplex heeft een R-waarde van 1,25 en glasvezelbatts hebben een R-waarde van 3,1.Dit is vooral van cruciaal belang bij het voorkomen van schade (zoals schimmel en rot) aan lijsten en muren in gebieden met extreem koude of vochtige klimaten. Omdat hardschuim aan de buitenkant wordt aangebracht, voorkomt het ook thermische overbrugging.
Thermische overbrugging vindt plaats wanneer er warmteverlies is als gevolg van een onderbreking van de isolatie door een materiaal dat geleidender is. Dit gebeurt meestal wanneer interieurisolatie zaken als noppenframes of schakelkasten kruist. Beter in het beheersen van vocht Als het gaat om het beheersen van vocht, heeft hardschuim twee functies. Het beschermt de houten omhulling of omlijsting tegen regen of water dat onder de gevelbeplating naar binnen lekt.
En het verwarmt de binnenmantel of omlijsting voldoende om vochtophoping uit de verwarmde binnenlucht in de winter te voorkomen. Beter in het voorkomen van luchtlekkenWanneer afgedicht met de juiste technieken en een geschikte lijm, is hardschuim een uitstekende luchtbarrière. Hetzelfde hierboven genoemde principe dat thermische overbrugging voorkomt, geldt ook voor luchtoverdracht. In tegenstelling tot huisfolie, die infiltratie voorkomt (lucht die het gebouw binnenkomt) maar slecht is in het stoppen van exfiltratie (lucht die uit het gebouw beweegt), kan hardschuim beide doen.
Een nieuwe fabrikant van hennepisolatieproducten vestigt zich in Quebec - Hennep is een geweldig alternatief voor groen bouwen voor traditionele isolatiematerialen. Deze verschillen van uw conventionele hardschuimisolatie doordat het holle vormblokken zijn, die op hun plaats blijven terwijl het beton uithardt. De enige stijve plaatisolatie die geen schuimproduct op basis van aardolie is, zoals weergegeven in de hoofdfoto hierboven, is de bruine, minerale wol. Het productieproces begint met vloeibaar schuim dat tegen een substraatlaag wordt gespoten om een stijf paneel te vormen.
U zult merken dat in de PNW 1 of 2 van buitenisolatie alles is wat u nodig hebt om het vriespunt in het hardschuim te forceren. Isolatiepanelen van polyisocyanuraatschuim worden aan elke kant geleverd met een laag folie om de gassen binnen te houden, dus er is het potentieel om een beetje een groeiend probleem in de duurzaamheid van wandmontage op te lossen. EPS is de isolatie die het meest wordt gebruikt in geïsoleerde betonvormen en structurele geïsoleerde panelen (SIP's). Hardschuimplaten zijn echter niet flexibel, dus ze zijn niet goed geschikt om onregelmatige oppervlakken zoals koepels of bogen te isoleren.
Deze elementen komen samen om stijve isolatieplaten te vormen die veel worden gebruikt in woongebouwen, met name voor toepassingen met platte daken. Er kan ook nogal wat overlap zijn tussen deze twee isolatiematerialen, omdat ze beide kunnen worden gebruikt om binnenmuren, daken, vloeren en andere delen van het huis te isoleren. Als het gaat om het opbouwen van de isolatie van een huis, is isolatie van hardschuim een van de voorkeursopties om te gebruiken. .